BejelentésTipográfia Testedző Egyesület
Verseny és szabadidősport

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
 

Emlékezzünk a Tipográfia Testedző Egyesület 110 éves évfordulójáról

 

A Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) anyagi hozzájárulásával vált lehetővé, hogy - szerény körülmények között - megemlékezhessünk az alapítás 100. évfordulója óta eltelt tíz esztendő történéseiről. Arról, hogy a fennmaradás majdnem lehetetlen állapotában miként sikerült talpon maradnunk....

 

A szegény ember vízzel főz - tartja a mondás -, mert nem telik zsírra, húsra. S ha az alapítás 100. évétől eltelt tíz év eseményeire gondolunk a Tipográfia T.E. életében, akkor stílusosan így kellene folytatni, átalakítani a mondást: lassan már tűzrevaló sincs, amivel a vizet melegítse az ember!

 

Ez ötlött az eszembe, amikor az ünneplésre érkezőket vettem sorra. Olyan volt a kép, mintha egy kis település lakói találkoznának, ahol mindenki ismer mindenkit. A hangulat baráti, ahogy a Tipográfia sportcsaládjára mindig is jellemző volt. Most "lötyögtünk volna" az előző ünnep, a Gutenberg Művelődési Otthon nagyságú színházteremben (és hol van már a Gutenberg?) , ahol több száz vendég sereglett össze. Ma megteszi a 60 ember számára széket, asztalt felvonultató kisvendéglő a XIII. kerületben, az Országbíró úton.

 

Tiszteletet parancsoló idő a 110 év, ezt a kort nem élheti meg mindenki, ezért is kezdődött azzal Göbölyös Lászlóné ügyvezető elnök megnyitója, hogy egyperces néma felállással emlékezzünk azokra, akik időközben eltávoztak közülünk .A 84. évében elhunyt Samu Miklósra, a Tipográfia  vízilabda legendás alakjára, az egyesület örökös elnökségi tagjára, aki tavaly októberben vált ki közülünk. Megyerdi Antalra, minden idők legeredményesebb magyar országúti kerékpárosára, aki 74 éves volt, amikor az idén márciusban elhunyt. Bár az egyesületi működés utóbbi tíz esztendeje a "legszegényebb évtized" jelzővel kerül krónikánk lapjaira, ennek ellenére szégyenkezésre nincs okunk. A töretlen sportszeretet iskolapéldája lehet minden sportegyesület számára.

 

Bizony nem tegnap volt, amikor húsz szakosztály működött a Tipográfia T.E. neve alatt. Működött, emlékezetes sportsikereket produkált annak ellenére, hogy szerény sportpályánk -  pláne stadionunk - soha nem volt! Miután olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon bizonyították tehetségüket, bajnoki címeket, ezüst, bronz medálokat, kupákat, értékes pontokat gyűjtöttek, szereztek elismerést a magyar sportnak, az ország sportvezetése soha nem gondolt arra, többre érdemes ez a csapat, adjunk nekik egy stadiont...

 

Az utóbbi években hat szakosztályra olvadt a keret: labdarúgás, természetjárás, asztalitenisz, kerékpár, sakk, futásíjász csapatunk volt, s nosztalgiának jegyezzük ide a vízilabdát, ami Novák András töretlen optimizmusának köszönhetően működött.

 

A sanyarú körülmények ellenére nemzetközileg is "csillogtunk". Elsősorban egy fiatal sportágnak, a futásíjászat révén, amellyel elsőként a Tipográfiában ismerkedhettek a fiatalok. Büszkék vagyunk arra, hogy Borbás Nándor Európa-kupa győzelemmel hívta fel magára a figyelmet. Eredményeik alapján kérte fel a Magyar Íjász Szövetség egyesületünket Székely Árpád révén, hogy rendezze az Európa-bajnokság magyarországi versenyét, amelyre Visegrádon került sor.

 

Sakkozóink svájci nemzetközi versenyen álltak helyt, a hazai bajnokságban egy osztállyal feljebb küzdődték magukat, Szabó Noémi serdülő magyar bajnok lett, majd Európa-kupát nyert korosztályában. Az évtizedekig Tipográfia sikersportágnak számító kerékpározást a Pócsföldi Ottó edzősködésével működő PotoSpec-Tipográfia képviselte. Vinczefi Zsolt révén olimpikont delegálhatott Athénba.  Ebben a sportágban itthon Mecséri Zoltán háromszoros ifjúsági bajnok, Szeghalmi Bálint felnőtt magyar bajnok. Ez a kettős a Tour de Hongrie nemzetközi csapatversenyen 28 egység között ezüstérmet nyert. Öt évvel ezelőtt Vasco Luca (nem babonás a kislány) 13 versenyt nyert, köztük a serdülő magyar bajnoki címet. Bajcsi Balázs kritérium és páros magyar bajnok lett.

 

Csak a kuriózum okán jegyezzük ide: megtaláltak bennünket a strandröplabdások, akik amatőr versenyeken indultak a Tipográfia színeiben - sajnos  rövid ideig.

 

Az egyesületalapító labdarúgók - természetesen nem 110 évesek - változatlanul pályán vannak, a budapesti Öregfiúk, illetve az Old-boys bajnokságban szereznek tekintélyt, s ha lehetőség nyílik rá, nemzetközileg is megméretik magukat. Dancsó Árpád nemcsak szakosztályvezető, a zöld gyepen is jelen van. Játékszervező átadásainak mintha "szeme lenne". A szlovákiai Garamkövesden zajlott nagy pályás tornán és a már hagyományosnak tekinthető gyomai magyar - román tornákon rendre gólokká értek labdái.

 

A Tipográfia természetjárók népes családjában emblematikus név a szakosztályt vezető Murányi Attiláé, aki hallatlan vitalitással szervez és vezet túrákat erdőben és vízen, olykor egy évben 60 túrát vezet. Az utóbbi évtizedben programjaik két rangos teljesítménytúrával gazdagodtak, a tavaszi Vadasparki és az őszi Budai kilátók rendezvénnyel, ezek a Cartographia-kupába is beszámítanak.

 

Az asztaliteniszezők - az egyesület labilis léte ellenére - "kitörtek" a Budapest bajnokság I. osztályából, ahol hosszú ideig voltak kénytelenek vendégeskedni. Ilovits László szakosztályvezető, és az időközben igazolt új játékosok céltudatos munkával az NB III. osztályába küzdötték fel magukat 2013-ban.

 

Nem mondható szabályos sakklépésnek az, ahogy nagy múltú sakk szakosztályunk - számunkra - elenyészett. A szakosztályvezető azzal "altatta" az egyesület vezetését, hogy azért hallani kevesebbet róluk, mert erőt gyűjtenek. Ennek az lett a vége, hogy köszönés nélkül elódalogtak a Pestlőrinci Sakk Körbe.

 

Nem tartozik a mérhető sportteljesítmény közé, hogy a Nyomdász Szakszervezet székházának eladása után a Tipográfia T.E. száz éve ott működő irodájának is új helyet kellett keresni. Átmenetileg a szakmai egyesületek székházában kapott irodahasználatot. Ez nem tartott soká, mert ezt az irodaházat is eladták, tovább kellett költözni. Most az a kettősség áll fenn, hogy a bejegyzett egyesületi székhely a Nyomdász Szakszervezet Benczúr utcai irodájában van (ott kapott helyet a sportrelikviák többsége), viszont  a Sportegyesületek Budapesti Szövetségének Dózsa György úti helyiségében zajlik az adminisztratív élet.

 

Mint mindig, most is erkölcsi és emberi segítőkészség jellemzi az elnökséget, amelyet 2010-ben újjáválasztottak a testületben, ügyvezető elnök Göbölyös Lászlóné,  két alelnök: Miselye Attila és Pesti Sándor mellett Balassa István, Bicskey Richárd, Dancsó Ápád, Filló Pál  Scheffer Pál és Schmidt Gábor dolgozik.

 

Az értékelő összefoglaló után Aczél János, a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke köszöntötte a szakma sportcsaládját. A magyar nyomdaipar állapotát a sportkörhöz hasonló gondokkal jellemezte: sok a nincs! Kevés a megrendelés, az embereknek igényük lenne, de pénzük nincs arra könyvet, újságokat, nyomdaipari termékeket vásároljanak. A nyomdatulajdonosokat sem az jellemzi, hogy hathatósan segítsék megőrizni a dolgozók egészségét megőrző sportolást.

 

Lesz ez még másként is! Ebben reménykedünk.

 

Reménykedjünk együtt - mondta Aczél János.

 

Institórisz (Szabó) Zsigmond

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!