BejelentésTipográfia Testedző Egyesület
Verseny és szabadidősport

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Őszi ragyogásban

 

A jelek arra mutattak október 11-én kora reggel, hogy az ősz megbántva érzi magát. Miért is? Mert még mindig itt tanyázik a nyár, prolongálja meleg napjait. De nemcsak ezért sértődött az ősz arca. A negyedik évnegyed, a tél meg előre rukkolt, kitelepítette az utak mellé hófogó hálóit. Így talán érthető az ősz duzzogása, amelynek félreérthetetlen jeleként ködpárnába burkolta a tájat. A Nap azonban nem tűrte e viaskodást, már 9 óra tájban "feloszlatta" a ködleplet, így remek előjellel startolhattak a kilencedik alkalommal meghirdetett Cartographia és Tipográfia közös rendezésű Budai kilátók túrájára érkezők, szám szerint 550-en.
A túra kezdete most is a Normafa környéke, itt veszik lajstromba az indulókat, akikre maximum 24 kilométer távolság megtétele, s nem kevés hegyre fel, völgybe le, majd újra kapaszkodó vár. Nem utolsó sorban az útba ejtendő kilátókról (Erzsébet kilátó, Kaán Károly kilátó, Makovecz-kilátó  Csergezán Pál kilátó) szét tekintve csodás tájakat vehetnek szemügyre. A túrázók fegyelmezett emberek - nem ennek tagadása miatt vannak a pontellenőrök, ahol bélyegezni lehet -, nem csalják a távolságot, nem rövidítenek a kijelölt útvonalon, hogy jobb teljesítmény kerüljön túrafüzetükbe. Ám mint eddig minden alkalommal mindig vannak, akik az ajánlott tempónál (szint idő) gyorsabban - olykor futólépésben - haladnak, megelőzik az előttük indulókat. Ők - esetenként - kevesebbet látnak az érintett természet szépségéből.Mások meg arra büszkék, hogy az alap túrához hozzá teszik az extra kitérőt a Katonasírokhoz.
Az elsők, akik a Nagykovácsi célba érnek ezért nem találják fogadókésznek a pecsételőket, akik az étkezés és pihenés helyének berendezését is intézik, s várniuk kell az ebédre is, bár közeli idő a dél. A derékhad  - most még túl a félúron, a Vörös pocsolya környékén lépkednek - csak órák múlva érkezik, jóleső fáradtsággal, élményekkel. Fiatalok - a többség főiskolás -, idősebbek alkotják ezt a blokkot. Az energiapótlásként is jegyzett ellenőrző ponton - ahol Horalky nápolyit kaptak - még közöttük volt az a kismama, aki néhány hónapos csemetéjét a hátán hordva vágott neki a nem könnyű túrának. Ám eddig elérve be kellett látnia, nem lenne ereje az egész útvonal megtételére, ezért kivált a túrázók közül.
A célba érkezők között most is volt megatúrát teljesítő, gazdáját kísérő kutyus, néhány gyerek, s egy "hazatérő" egyetemista, aki kipróbálta, milyen nehéz ennek az útvonalnak a legyűrése árán eljutni a Normafától Nagykovácsiba, a szülői házig.                                                                                       Institórisz (Szabó) Zsigmond

 

A fotók a célban készültek.Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!